Medical taping

 

Wat is medical taping?

Medical taping is een bepaalde manier van tapen waarbij je spieren worden ondersteund in hun functie. Er wordt namelijk gedacht dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar ook belangrijk zijn voor lichaamstemperatuur, bloed- en lymfecirculatie.

 

Bij normaal tapen wordt je bewegingsvrijheid van een bepaald gewricht verkleind. Ook komt er een grotere druk op de huid. Bij medical taping is dat juist niet de bedoeling. Voor medical taping worden verschillende tapes gebruikt. Enkele voorbeelden hiervan zijn kinesiotape, curetape, easy tape, leukotape en strappaltape.  Deze tapes hebben dezelfde elasticiteit en gewicht als je huid. Ook heeft de medical tape een liftende werking op de opperhuid, waardoor er drukvermindering en meer ruimte voor de bloed- en lymfevaatjes is. Doordat de druk op de pijnreceptoren onder de opperhuid ook minder wordt, heb je door het tapen waarschijnlijk ook minder pijn. Verder kun je met medical tape gewoon bewegen doordat het elastisch is. Dat kan dus niet met normale sporttape.

Wanneer krijg je medical taping?

Je kunt medical taping in meerdere gevallen gebruiken. Medical taping kan slappe spieren weer op spanning brengen, maar kan ook gespannen spieren rust geven. Bij sportblessures kun je medical tape krijgen voor het verminderen van vocht en ontstekingen, maar ook bij overbelasting. Medical taping kan worden gebruikt voor het ondersteunen van je gewrichten. Vele sporters tapen bijvoorbeeld hun knie voor extra ondersteuning. Tot slot wordt medical tape ook wel eens gebruikt als je houdingsproblemen hebt.

 

Verder kan het pijn verminderen en bloedcirculatie en lymfeafvoer verbeteren. In sommige gevallen kan medical taping ook worden gebruikt om hoofdpijn te verminderen.

 

Hoe gaat medical taping in zijn werk?

 

Voordat je getapet wordt, wordt er waarschijnlijk aan je gevraagd om geen bodylotion op te smeren. Verder is het handig als er geen haar zit op de plek die getapet moet worden; dan plakt de tape beter.

 

De medical tape kun je een paar dagen laten zitten. Deze is namelijk anti-allergisch, ventilerend en huisvriendelijk. Je kunt er gewoon mee douchen. Als je de tape gaat verwijderen, is het handig om deze eerst nat te maken. Het verwijderen gaat een stuk gemakkelijker als je de huid strak trekt en de tape van boven naar beneden van je huid afrolt.

 

Tape toepassingen:

 

·       Hooikoorts

·       Menstruatieklachten

·       COPD

·       Misselijkheid en maagklachten

·       Lymf taping

·       Littekens

·       Schouderklachten

·       Lage rugklachten

·       Gebroken of gekneusde ribben

·       Hoofpijn en nekklachten

·       Tenniselleboog

·       Knieklachten

·       Lopersknie

·       Hielspoor of peesplaatontsteking

·       Spierblessures

·       Gewrichtsondersteuningen

 

Kosten:         Alle tape behandelingen  € 15,-