Dry needling   Wat is dry needling?  
Dry needling is een behandelmethode waarbij de therapeut door middel van een speciale techniek je spieren aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. 

Dry needling: anders dan acupunctuur? 
Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling gebruikt de therapeut meestal één naald, waarmee hij kortdurend de spier prikkelt. Hij prikt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Het is dus geen ‘energiebehandeling’. 

Triggerpoints 
Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, waaronder stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of gebruik van chemische stoffen. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben.  

De therapeut zoekt naar deze plaatsten, omdat ze vaak de oorzaak kunnen zijn van je klachten. 
 Triggerpoints kunnen zich uiten in:  
·       Pijn/stijfheid in een spier; pijn op “afstand”
·       Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
·       Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
·       Pijnontwijkend gedrag: je gaat ‘anders’ bewegen
·       Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

 

Wat doet de therapeut? 
De therapeut analyseert eerst je klachten door een gesprek en gericht onderzoek. Daarna onderzoekt hij de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt specifiek in die spieren naar de bewuste triggerpoints, waarna hij die plaatsen behandelt om de spieren te ontspannen. 

 

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje raken de spieren ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt de therapeut vaak meerdere spieren in je arm of been.

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je makkelijk bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is vaak van korte duur. 
 

Na de behandeling krijg je oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden. 

 

Prijzen:
1e behandeling incl. anamnese                         € 30,=
vervolgbehandelingen                                        € 20,=
Elke behandeling wordt aangevuld met een massage van het behandelde gebied.